Selasa, 22 Mei 2012

pEngenalan

Ikan Patin atau nama saintifiknya Pangasius Sutchi adalah spesis ikan air tawar jenis meserba yang mendiami kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong. 

TETAPI

Ada banyak perbezaan ikan patin sakar (di sungai) dengan bela di kolam atau lombong..


PATIN SUNGAI 
           (Sakar di Sungai)

  • Isi lebih lembut dan padat
  • Tidak berbau lumut seperti ikan kolam atau lombong (ini kerana ikan sungai airnya mengalir)
  • Lebih sedap dan kurang lemak
  • Warna ikan lain
  • Lebih muadah di siang
  • Mudah di masak
  • Harga lebih Mahal (kualiti lebih baik dan ramai cari dari patin kolam) boleh mencecah ratusan ringgit tapi kami meletakkan harga berpatutan di pasaran.





PATIN KOLAM / LOMBONG
  • Isi kurang dan banyak lemak
  • Bau yang terlalu kuat kerana air tidak mengalir
  • Kurang enak setelah di masak
  • Warna ikan juga lain seperti di bawah (di takuti juga dari lobong najis)
  • Agak susah di siang kerana banyak lemak
  • Cara memasaknya susah kerana perlu mengunakan rempah tertentu untuk hilangkan bau.
  • Harga murah tapi kualiti kurang (Ramai akan mengelak untuk ikan kolam atau lombong d takuti dari tangkungan pembuangan najis)




Ikan patin sangkar dijual pada harga RM14 sekilo disekitar daerah Temerloh dan daerah Bera dan Ikan patin sungai harganya boleh mencecah RM180 sekilo.

Dengan membeli dengan suplyer, harga boleh di runding da kebanyakan pelangan berpuas hati dengan rasa serta harganya.




bolEh merujuk di halamAn ini :




Untuk apa-apa komen dan cadangan akan di pertimbangkan


Tiada ulasan:

Catat Ulasan